DIENSTENVEILING Geffense muziekvereniging W.I.K. opent gouden jubileum jaar met een heilige mis, een gezamenlijke brunch en een dienstenveiling

‘ Geld uitgeven? Hier r is ‘ t goed besteed’

Het was druk gistermiddag in het Geffense multifunctioneel centrum De Koppellinck. Bij de dienstenveiling van W.I.K. werd niet op een euro gekeken.

door Mari van Rossem

Als rond enen nog niet één kavel in het opbodprogramma is gegooid – simpelweg omdat de heren veilingmeesters nog niet begonnen zijn- blijkt er tóch al volop geboden te zijn, weet Maninka van Rooij van muziekvereniging W.I.K. haarfijn te melden. „Het gonst al dagen in het dorp: sommige Geffenaren hebben al te kennen gegeven dat ze wel héél erg graag geld over hebben voor een bepaalde dienst of product. Zelfs uit Amerika is er al geboden. Het hele dorp is gek van onze veiling die we houden als aftrap van ons gouden jubileumjaar. Maar om nu te zeggen dat ik een bepaald eindbedrag in mijn hoofd heb, nee, dat nou ook weer niet. Het zou mooi zijn als we ergens tussen de vijfen achtduizend euro zouden kunnen bijschrijven.”

Na de heilige mis ‘uit dankbaarheid’ eerder deze zondag in een goedgevulde kerk en een gezamenlijke W. I. K.- brunch (‘ voor zo’n honderd leden’) in De Koppellinck doet ‘t multifunctioneel centrum zijn naam alle eer aan. Het is veilinghuis, theater en kroeg in één. Met al vroeg een hoop volk dat zich laat onderdompelen in ‘n ludieke mengeling van Sotheby’sjargon en gaaf Geffens. Want voor zo’n boodschap kun je als organisatie de veilingmeesters Hans van Rosmalen en Peter Hermsen met een gerust hart sturen. Als de moderne versie van Snif en Snuitje troggelen de twee net iets meer euro’s uit de portemonnees dan hun eigenaren misschien voor ogen hadden. En ook al maken ze vooraf met alle kooplustigen keurige afspraken over de geldelijke verhoging per bod, in het heetst van de veilingstrijd slaat het duo wel eens een treetje over. Of betrekken Hans en Peter een enkele onnozel zwaaiende (‘hé, ik zit hier’) aanwezige bij het opbieden: „En wie biedt er meer dan deze dame?”

Het is dus volop lachen geblazen tussen het serieuze bieden door.

Op zich wel logisch, want Geffense ondernemers en andere ondersteuners zorgen ervoor dat de ‘ Veilers van emoties’ wat te offereren hebben. Een eerder uitgegeven boekwerkje met kavelnummers en kort omschreven inhoud blijkt achterhaald: „ De voorbije dagen is de lijst nog uitgebreid met onder andere het aanbod van ons gilde om anderhalf uur te gaan boogschieten. De leden wilden graag iets terugdoen voor al die keren dat wij hun bijeenkomsten muzikaal opluisterden. Ja, ik heb versteld gestaan wat mensen zoal aanbieden. De Vinkelse dokter Van Heyningen kwam met het idee van een portrettekening op A4-formaat van een pasgeborene, zoals hij die ook maakt in zijn eigen dorp. Hij knipoogde er wel direct bij dat hij hoopte dat iemand uit Vinkel zijn dienst zou aankopen: in Geffen zijn de kiendjes zo lelijk, vond-ie.

Da’s toch lachen”, meldt Marianne Lepoutre, de W.I.K.’ster die de lijst met diensten samenstelde.

Ook wethouder Rini biedt mee nadat hij ‘t gehoor op het hart heeft gedrukt om vrijgevig te zijn: „Wilde geld uitgeven? Hier is het goed besteed.” En hij koopt een spelletjespakket voor zestig euri. Daarna vliegen de worstenbroodjes (‘zelf opwarmen’), de kinderfietsjes (‘ook voor opa’) en rond vier uur de warme hapjes (‘ Van Govers’) over tafel. Mooie kavels zijn er genoeg: Matjes huifkarrentocht, trouwen in de Exalibur van wijlen prins De Lignac en de opgeluisterde feestavond door De Toapen.

„Kan Nooit Gedacht ook zoiets regelen”, verzucht een voetbalfan.

bd6_2_2011In De Koppellinck waren veilingmeesters Peter Hermsen ( links) en Hans van Rosmalen uitermate goed op dreef om diensten in euro’s voor W.I.K. om te zetten. foto Peter van Huijkelom