Het fanfareorkest

Mensen die nog nooit een concert van ons orkest bezochten, blijken een totaal verkeerd beeld te hebben van het moderne fanfareorkest. We doen ook iets anders naast het lopen op straat en het spelen van marsen. Het repertoire is veelzijdig, van mars tot musical, van klassiek tot pop, religieuze muziek, eigentijdse composities en vaak swingt het de pan uit. Er worden concerten gegeven, er wordt aan concoursen deelgenomen, we bezoeken jubilarissen, gouden huwelijken en 100-jarigen. En vergeet natuurlijk niet ons jaarlijks, steeds groter wordende donateursconcert! Ook hebben we nog tijd om verschillende Geffense activiteiten op te luisteren, zoals Sinterklaas, Koninginnedag, Effe noar Geffe en verschillende missen in de kerk. Vanwege ons jubileumjaar in 2011 hebben we een aantal extra concerten georganiseerd zoals de musical @Live! in samenwerking met basisschool De Wissel en het grote driedaagse evenement het WIKend.

Een fanfare is een orkest dat bestaat uit koperblazers, saxofoons en slagwerk. Soms wordt de fanfare in één adem genoemd met een harmonie. Maar deze is echter anders qua bezetting, met name door toevoeging van houtblazers. Een brassband is dan weer een orkest met alleen koperen blaasinstrumenten. Kenmerkend voor een fanfarekorps is dat de bugel het ‘hoofdinstrument’ is. Voor een harmonie is dat de klarinet en voor de brassband de cornet. Een bugel is een bij het grote publiek vrij onbekend muziekinstrument met een relatief zachte, warme klank. Het lijkt op een trompet, maar is iets groter.

Ons fanfareorkest telt op dit momenteel ongeveer 40 muzikanten, van jong tot oud en met een mooie orkestbezetting. Het orkest staat onder leiding van dirigent Robbert Vos uit Oss. Momenteel komen we uit in de vierde divisie.In 2009 behaalden we 83.84 punten op het concours in Veldhoven. Op 9 december 2012 gingen we opnieuw op concours, dit keer in Etten-Leur. We behaalden die dag een mooie eerste prijs met een gemiddeld puntenaantal van 81.5 punten.

Fanfare Willen Is Kunnen neemt deel aan verschillende muziekwedstrijden. Zo nemen we jaarlijks deel aan de Brabant Wonen Cup met korpsen uit onze regio. In zowel 2010 als in 2011 mochten we ons het beste korps van de dag noemen en namen we de grote wisselbeker mee naar huis. In 2011 behaalden we maar liefst 87 punten.

Repetities

De fanfare repeteert sinds oktober 2011 in het nieuwe multifunctioneel centrum De Koppellinck. Daarvoor repeteerde ze vanaf 2008 in Carbone. Daarvoor repeteerden 3 jaar ze in de Alloysiusschool en daarvoor hadden ze zo’n 20 jaar een eigen (tijdelijke) lokaal in Klavertje Vier.

De repetitietijden zijn van 19.30 uur tot 21.45 uur met om 20.45 uur een kwartier pauze. Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen altijd een keer komen luisteren.

fanfarerepetitie