Er staat iets bijzonders op het programma aankomende zaterdag 11 maart! Een afvaardiging van W.I.K. zal twee nummers meespelen tijdens de voorstelling ‘Fiësta’ van Pater Moeskroen. De voorstelling vindt plaats in Theater de Lievekamp in Oss.

‘Fiesta’ belooft feest en een feest wordt het. Neerlandse fijnste folkband Pater Moeskroen vertelt en bespeelt op geheel eigen wijze de legende van The Pogues. Een avond vol karakteristieke Ierse feest-folk en ballades met een hoofdrol voor de thin whistle en accordeon, aangevuld met een breed scala aan traditionele instrumenten, het handelsmerk van de heren van Pater Moeskroen.

Kom je ons ook aanmoedigen? Er zijn nog kaarten beschikbaar via www.lievekamp.nl

Hieronder het officiële persbericht:

Multi-instrumentalisten van Pater Moeskroen brengen ode aan The Pogues

Vorig jaar bestond Pater Moeskroen 30 jaar. Een jaar vol feest dus, waarin teruggeblikt werd, maar vooral ook vooruitgekeken. In de dertiende theatertour, met de toepasselijke titel ‘Fiësta’, grijpt de band de gelegenheid aan om één van hun grootste inspirators in het zonnetje te zetten. De sound van The Pogues vormt de basis voor Moeskroen-hits als ‘Laat Maar Waaien’, ‘Whiskey is de Duivel’ en ‘Hela Hola’.

De Ierse folkband The Pogues werd opgericht in de jaren ’80 en was binnen het genre erg succesvol. Ze waren zelfs te zien op Pinkpop en scoorde een bescheiden hit in Nederland met ‘Fiësta’. Waar echte folkmuziek wellicht al snel oubollig klinkt, laten The Pogues een totaal andere, ruige kant horen. Het gebruik van traditionele Ierse en Keltische deunen ombouwen tot polkpunk met een geweldige energie, dat sprak Pater Moeskroen altijd al aan.

Martien van Oostrom is één van de grondleggers van Pater Moeskroen. ‘Ruim 30 jaar alweer ja,’, zegt Martien lachend. ‘We hebben momenteel zo’n leuke groep en team waar we mee werken. Dat is zeer bepalend voor het succes, maar ook voor het vinden van nieuwe wegen. Je moet je kwetsbaar durven opstellen, daar is openheid en vertrouwen voor nodig.’ Frontman Bart Swerts beaamt: ‘We doen dit echt samen en hebben de steun van elkaar nodig.’ De afwisseling van theatershows en festivals en feesttenten in de zomermaanden maakt het extra leuk. ‘In het theater kun je veel meer laten zien, muzikale detaillering, finesse.’, vertelt Martien. ‘Ik durf niet te zeggen hoeveel instrumenten we nu gebruiken, vorige tour waren het er 74, dat zal nu iets minder zijn, maar we gebruiken ook andere voorwerpen waarmee we muziek maken. We doen bijvoorbeeld een nummer met gereedschapskisten.’, vult Bart aan.

‘Fiësta’ is een typische Pater Moeskroen show. ‘De Ierse en Keltische traditionals staan in deze show echt centraal, maar we gooien er natuurlijk onze eigen saus overheen. Soms een beetje ska, soms akoestisch en soms zelfs hardrock.’, aldus Martien. De show bevat nieuw en oud materiaal, allemaal geïnspireerd op muziek van The Pogues, met een enkele cover.

In het theater komen natuurlijk bekende hits als ‘Hela Hola’ en ‘Whiskey is de Duivel’ voorbij, maar voor het nummer ‘Laat Maar Waaien’ nodigt de band in een aantal steden een blaaskapel uit om met hen mee te spelen. ‘Dit nummer leent zich er goed voor om onze band uit te breiden met een blazersgroep, dat klinkt heel vol. We kennen zelf een hoop blaaskapellen en dweilorkesten die onze muziek spelen en krijgen regelmatig de vraag of we met hen op willen treden.’, vertelt Martien over deze bijzondere actie. Geïnteresseerden blaaskapellen kunnen zich melden bij het theater bij hen in de regio.

Bart ziet de shows van Pater Moeskroen als een muzikale therapie: ‘’Fiësta’ is echt een feel-good show, voor iedereen. We moeten mensen nog steeds overtuigen dat het leuk is, maar als mensen geweest zijn vinden ze het altijd leuk! Het is een muzikale therapie, je gaat vrolijk de zaal weer uit.’

‘Fiësta’ van Pater Moeskroen is tot en met 12 mei 2017 te zien in de Nederlandse theaters. Meer informatie en de complete speellijst is te vinden op www.patermoeskroen.nl