Robin Blom heeft op zaterdag 4 oktober jl. deelgenomen aan het NK solisten en ensembles in Utrecht. Hij behaalde in de 4e divisie solo maar liefst 86 punten. W.I.K. is uiteraard zeer trots op Robin en feliciteert hem van harte met dit mooie resultaat! Op zaterdag 29 november 2014 treedt hij op in Theater de Schalm in Veldhoven. Robin is sinds september 2014 lid van onze vereniging en speelt daarnaast al langere tijd bij Fanfare Sint Lambertus in Lith.

Hij werd onlangs uitgebreid geïnterviewd door de Brabantse Bond van Muziekverenigingen:

‘Het is elke keer weer spannend om je solostuk zonder fouten neer te zetten’

Tijdens de Concertwedstrijden in Veldhoven zullen drie solisten en één duo een optreden verzorgen vlak voor de prijsuitreiking. Deze muzikanten hebben tijdens de Brabantse Kampioenwedstrijd voor solisten en ensembles in mei afgelopen jaar een zeer mooi resultaat behaald en laten dit nu in Theater de Schalm in Veldhoven nogmaals horen. De komende weken kunt u telkens een interview lezen van één van deze muzikanten. Deze week: Bugelist: Robin Blom (14).

Naam: Robin Blom
Leeftijd: 14 jaar
Instrument: Bugel
Woonplaats: Lith
School: Mondriaan College in Oss
Studierichting: VWO 3
Hobby’s buiten de muziek: Badminton, windsurfen en gitaar
Muziekvereniging: Fanfare Sint Lambertus  in Lith
Lid sinds: 1-3-2010
Docent(en): Jos de Kleijn en Willie van Erp

Hoe ben je in de muziek terecht gekomen?
Ik was samen met mijn moeder naar een concert van de Lithse fanfare geweest en dat vond ik toen geweldig mooi. Mijn moeder speelde vroeger ook bugel en na afloop vroeg de fanfare of ze weer zin had om mee te blazen. De volgende dag brachten ze een bugel en zo is mijn moeder weer lid geworden. Vervolgens probeerde ik er natuurlijk ook op te spelen. Vanaf die tijd  hoort de bugel bij mij. 

Waarom heb je voor de bugel gekozen?
Toen mijn moeder er op speelde wilde ik het ook proberen. Ik vond de bugel een mooie zachte klank hebben en ik was er dan ook meteen weg van.

Wat vind je zo mooi aan dit instrument?
De mooie ronde, warme klank en de vorm.

Wat vind je zo leuk aan solo spelen?
Ik vind het leuk om aan anderen te laten horen waarvoor je een lange tijd hebt geoefend. Het is elke keer weer spannend om je solostuk zonder fouten neer te zetten. Ik vind het vooral leuk om het stuk helemaal uit te werken. Je leert er veel van.

Doe je al lang mee aan solistenwedstrijden?
Ja, 2 t/m 2,5 jaar. Ik had mijn A-diploma nog niet.

Hoe bereid je een solistenwedstrijd voor?
In het begin hielp mijn moeder mij altijd en oefenden we veel samen. Sinds kort krijg ik extra les van Willie van Erp, die met mij de solostukken doorneemt en de puntjes op de i zet. Hij haalt echt alles uit een muziekwerk en dat is hard werken. Ik had nooit gedacht dat je op zoveel manieren muziek kunt brengen. Nu oefen ik dan ook elke dag met veel plezier.

Speel je binnen je vereniging in een orkest? Zoja welke?
Ja, bij St. Lambertus Lith  speel ik de 2de stem in de 2de divisie. Bij OBK Brakel speel ik 3de stem in de 1ste divisie en met mijn trompet speel ik in het jeugdorkest: Hier speel ik de 1ste stem.

Wat vind je ervan om in een orkest te spelen? Samen met meerdere muzikanten?
Ik vind het leuk en gezellig. Je bent na lang oefenen op elkaar ingespeeld en zo krijg je een mooi geheel met een concert.

Heb je een voorkeur voor solo of samenspelen? Of vind je het allebei net zo leuk? Wat is het verschil?
Allebei is het even leuk. Maar ik moet wel toegeven dat als je een solo speelt je meer oefent om op het podium goed te kunnen spelen. Hierdoor ga je geconcentreerder spelen en krijg je meer zelfvertrouwen, omdat je alles alleen moet doen. Als je fouten maakt besef je dat maar al te goed en moet je je weer snel herstellen om door te spelen. Ook moet je samen met de pianiste kunnen spelen. Je moet daarom ook zeker enkele keren oefenen om op elkaar ingespeeld te zijn. In een orkest kun je terug vallen op je buurman/vrouw en hopen dat als je een fout maakt hij of zij het wel goed doet.

Wat is je mooiste prestatie als solist?
Om 2x Brabants kampioen te zijn: 1 keer in de 5de divisie en 1 keer in de 4de divisie.

Wat is je mooiste ervaring met de muziekvereniging waarbij je speelt?
Het spelen van een solo met andere mensen.

Hoe vind je het om te mogen spelen tijdens de Concertwedstrijden in Veldhoven?
Een hele eer. Ik kijk er naar uit.

Heb je een voorbeeld (muzikant)?
Ik luister graag op You tube naar David Daws, die vind ik écht geweldig spelen. Ik hoop dat ik ooit de ‘Golden Slippers’ mag en kan spelen. Dat zou super zijn!

Wat hoop je te bereiken in de muziek?
De solo bugel én ik hoop bij het NJO te kunnen spelen.

De BBM wenst Robin veel succes met de voorbereidingen en het optreden op zaterdag 29 november in Theater de Schalm!